Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.
Apartmanda hangi saatlerde gürültü yapılmaz?
Daire sakinleri her türlü gürültüden kaçınmalıdır. Hafta içi 13:00-15:00 saatleri arasında ve gece 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle gürültü yapmak yasaktır. Yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. buna örnektir.
Apartman düzenini bozan kişi hakkinda ne yapılmalı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.
Apartman hangi kanuna göre yönetilir?
Türkiye’de apartman ve konutların yönetimi 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanun, apartman ve site gibi çok katlı yapıların ortak alanlarının kullanımı, yönetimi, bakımı ve onarımını düzenler.
Komşu rahatsız ediyorsa ne yapmalı?
1- Gürültü şikayetleriniz için Hello 155 Polis Karakolu Bu nedenle, gürültü şikayetine maruz kalan kişilerin doğrudan polis karakolunu arayıp şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Bölgenizde gürültü varsa veya mekanlardan aşırı gürültü geliyorsa, polisi aramalısınız.
Genel apartman kuralları nelerdir?
Apartman kuralları nelerdir? Apartman sakinlerinin ay başında pencereden gürültü yapmaları yasaktır. Apartman kapısının önüne ayakkabı bırakmak yasaktır.
Ses yapma cezası kaç TL?
(1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültü yapan kişi, 277 TL idari para cezası ile cezalandırılır. (2) Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde, işletme sahibi olan gerçek veya tüzel kişiye 5.995 Türk Lirasından 30.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
Saat kaçtan sonra komşu rahatsız edilmez?
Gereksiz gürültüden kaçınılmalıdır. İş günlerinde 13:00-15:00 arası ve akşam 19:00-19:00 arası gürültü yasaktır. Apartman ve binalardaki en büyük sorunlardan biri uyumsuz ve sorunlu insanlarla aynı çatı altında yaşamaktır.
Gürültü yasağı saat kaçta başlar 2024?
Gece gürültü yasağı ne zaman başlıyor? Gece gürültü yasağı genellikle akşam 10’da başlar ve sabah 7’ye kadar sürer. Bu saatler arasında yüksek sesle konuşmak, müzik dinlemek veya diğer yüksek sesli aktiviteler yasaktır. Bu kurallara uymayan herkes gürültü kirliliğine hazırlıklı olmalıdır.
İstenmeyen komşu nasıl çıkarılır?
Komşularını rahatsız eden bir kiracı tahliye edilebilir. Kiracı komşularını rahatsız ediyorsa, ev sahibi kiracıya bir bildirim göndermeli ve en az 30 günlük bir süre içinde rahatsızlığı gidermesini talep etmelidir. Kiracı durumu verilen süre içinde gidermezse, tahliye davası açılabilir.
Apartmanda yaşanan sorunlar nereye şikayet edilir?
Şikâyetler, kat malikleri kuruluna, denetim kuruluna veya yargı mercilerine yapılabilir.
Apartmanda kimse yönetici olmak istemezse ne olur?
Apartman yöneticisi olmak isteyen kimse yoksa, o yöneticinin birinci kat maliklerinden biri olması istenecektir. Ancak, yönetici olmak isteyen kimse yoksa, dışarıdan bir yönetici atanacaktır. Sulh Ceza Hakimliği tarafından binaya atanan yönetici, o atamadan itibaren altı ay geçmediği sürece kat mülkiyeti birliği tarafından değiştirilemez.
Apartmanda çatı kime aittir?
APARTMAN ÇATILARI HAKKINDA YÖNETMELİK VE KANUN Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine verilmiştir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Apartman yöneticisi kim denetler?
Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak izler ve haklı bir sebep olması halinde her zaman değiştirebilir.
Apartman yöneticisi nelerden muaf olur?
Apartman yöneticisi apartmanın günlük operasyonlarından, bina bakımından ve yönetiminden sorumludur. Apartman yöneticisi nelerden muaftır? İşte bu sorunun cevabı: Apartman yöneticisi aidat toplama, binayı temizleme, güvenlik önlemleri, bakım ve onarım gibi görevlerden muaftır.
Bina kurallarına uymayanlar nereye şikayet edilir?
Dairenizdeki sorunları çözemiyorsanız veya konut idaresi sorunlarınızı dikkate almıyorsa, belediyeye veya ilgili kurumlara başvurabilirsiniz. Belediyenin yapı müfettişliği veya ilgili belediye kuruluşları konut idaresiyle ilgili şikayetleri ele alabilir ve çözüm bulabilir.
Apartmanda istenmeyen kişi nasıl çıkarılır?
Komşularını rahatsız eden bir kiracı tahliye edilebilir. Kiracı komşularını rahatsız ediyorsa, ev sahibi kiracıya bir bildirim göndermeli ve en az 30 günlük bir süre içinde rahatsızlığı gidermesini talep etmelidir. Kiracı verilen süre içinde durumu düzeltmezse, tahliye davası açılabilir.
Apartman ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanların işgaline ilişkin şikâyetlerin iletilebileceği kurumlar arasında belediyeler gibi yerel yönetimler, emlak ve tapu müdürlükleri ve kat mülkiyeti yöneticileri yer almaktadır. Ayrıca konut ve gayrimenkul hukuku alanında hizmet veren dernekler ve avukatlar da irtibat kişileri arasında olabilir.
Apartmanda kimse yönetici olmak istemezse ne olur?
Apartman yöneticisi olmak isteyen kimse yoksa, o yöneticinin birinci kat maliklerinden biri olması istenecektir. Ancak, yönetici olmak isteyen kimse yoksa, dışarıdan bir yönetici atanacaktır. Sulh Ceza Hakimliği tarafından binaya atanan yönetici, o atamadan itibaren altı ay geçmediği sürece kat mülkiyeti birliği tarafından değiştirilemez.